Digitaaliarkisto

Arkistolaitoksen Digitaaliarkiston ehkä merkittävin lisäanti Hiitolan ja Kurkijoen sukututkimusharrastajalle ovat henkikirjat. Niiden lisäksi Digitaaliarkistossa on monia muita kiinnostavia kotoa käsin tavoitettavia tietoja. Arkistolaitos digitoi koko ajan aineistoa lisää tietokantaan.

Linkkejä Digitaaliarkistossa oleviin Hiitolaa ja Kurkijokea koskeviin aineistoihin on kohdassa Linkkejä.

Henkikirjat

Viipurin läänin ensimmäinen henkikirjoitus tehtiin v. 1818. Sen jälkeen asukkaat henkikirjoitettiin 5-10 vuoden välein. Hiitolan ja Kurkijoen henkikirjat ovat Digitaaliarkistosta kotoa käsin tutkittavissa vuoteen 1885 asti (tässä noudatetaan jostain syystä 125 vuoden "tietosuoja"karanteenia).

Henkikirjat ovat sukututkijalle mainio lähde yhdistettynä kirkonkirjoihin. Ne tehtiin kylittäin, taloittain. Ne kertovat tietyn hetken poikkileikkauksen talossa asuneista henkilöistä - nimi ja ikä. Jatkumona ne kertovat myös tietyn tilan jako- ja asukashistoriasta. Alkuvuosikymmeninä rengit, piiat ja talossa hyyryläisenä asuneet itselliset kerrottiin talon yhteydessä- Myöhemmin (valitettavasti) heidät luetellaan kylän talollisten jälkeen aakkosjärjestyksessä, jolloin  isäntätalo tai  asuinpaikka kylässä ei enää käy selville.

Kirkonkirjat 

Digitaaliarkistoon on kuvattu myös Kurkijoen ja Hiitolan alkuperäiset kirkonkirjat. Digitaaliarkiston tiedosto on oleellinen lähde myös niiden osalta, vaikka aineisto on myös SSHY:n kannassa. Kuvanlaatu on Digitaaliarkistossa usein parempi (esim. Kurkijoen rippikirjat vuosilta 1807-1819 ovat paikoitellen lukukelvottomat SSHY:ssä, Digitaaliarkistossa täysin luettavissa). 

Puute: Digitaaliarkiston rippikirjoissa ei ole kylä/talohakemistoa. Kylän joutuu etsimään aineistosta hakuammunnalla. Vihjeitä: Katso SSHY:stä vastaavasta rippikirjasta  ao. kylän/talon kuvanumero ja mene sillä (tarvittaessa) Digitaaliarkistossa suoraan oikeaan kuvaan! Kurkijoen rippikirjat 1807-1818 ovat SSHY:n kannassa lähes lukukelvottomat. Tässä  kyläkohtainen hakuavain Digitaaliarkiston ao. rippikirjoihin.

KarttojaDigitaaliarkiston kautta löytyvistä kartta-aineistoista ainakin Kurkijoen tilakartat vuodelta 1785 ovat sukututkijaa kiinnostavia.

Suuri adressi:

Digitaaliarkistossa on kuvattuna V. 1895 kerätty yli 400.000 nimeä käsittävä kansalaisadressi, jonka tarkoitus oli tuoda keisarille julki suomalaisten mielipide  venäläistämistoimenpiteistä.  Katso tarkemmin Muita lähteitä.