Sukututkimusohjelmat

Harrastuksen voi mainiosta aloittaa ilman, että hankkii kotitietokonee-seensa erityisen sukututkimusohjelmiston. Kun kertynyt tietomäärä kasvaa, sukututkimusohjelmistojen hyödyt käyvät ilmeisiksi. Pelkästään suuren henkilömäärän hallitseminen manuaalisesti alkaa olla vaikeaa: sekä kokonaisuuden hahmottaminen että yksittäisen tiedon löytyminen ja kohdistus vaikeutuvat. 

Harrastaja tallentaa tiedot sukututkimusohjelmistoon. Ohjelmisto  säilyttää tiedot järjestyksessä ja tuottaa helposti erilaisia tulosteita, joiden tuottaminen käsin olisi työlästä.

Joitakin sukututkimusohjelmistojen ominaisuuksia:

- syötetyn tiedon oikeellisuus- ja loogisuustarkistus (esim. päivämäärätiedot)

- syötetyn henkilön automaattinen "tuplien esto" = vertailu aiempiin tietoihin: "onko sama?"

- syötetyn uuden henkilön kytkentä perheeseensä ja sukuunsa, sukuketjut  täydentyvät automaattisesti

- monipuoliset hakutoiminnot: tuo esim. halutun henkilön ja häneen liittyvät henkilöt, esi- tai jälkipolvet, sukupuun jne. hetkessä näytölle ja tulostettavaksi

Harrastajalta säästyy merkittävästi aikaa varsinaiseen tutkimukseen. Harrastaja "tietää", mitä tietoja hänen rekisterissään on. Tietojen vertailu ja vaihto muiden harrastajien kanssa helpottuu.

Tarjolla on suuri määrä erilaisia ohjelmistoja, joista varmasti lähes kaikki täyttävät perustarpeet. On ilmaisohjelmia ja maksullisia ohjelmia. Monilla toimittajilla on ilmaisia kokeilujaksoja (esim. 2kk). HUOM! Muista tallentaa muuanne kokeilujakson aikana ohjelmaan viemäsi tiedot ennen jakson päättymistä, ellet aio varsinasita tilausta tehdä. Muuten tekemäsi työ menee hukkaan! 

Sukutukimuspiiri ei halua ottaa yksityiskohtaisesti kantaa eri tuotteisiin. Ilmeisesti suosituin ohjelmisto piiriläisten keskuudessa on suomalainen SukuJutut.