Internet tuo arkistot kotiisi

Perussukututkimusta voi tehdä varsin pitkälle ja kattavasti kotitietokoneella. Vielä 20 vuotta sitten harrastaja pääsääntöisesti tilasi sukuselvityksiä ja kävi itse kirkkoherranvirastoissa ja arkistoissa tutkimassa alkuperäisiä asiakirjoja tai niiden mikrofilmejä.

Huom! Ennen pitkää sinäkin törmäät tarpeeseen lähteä tutkimusmatkalle oikeaan arkistoon. Se on useimmiten hieno kokemus!

Suuri osa digitalisoidusta (tallennetusta tai kuvatusta) kirkonkirja-aineistosta on vapaaehtoisten sukututkimusharrastajien  aikaansaannosta - kiitos siitä  heille! HisKi- tietokanta on ensimmäinen tämän työn tulos. Työ jatkuu edelleen: esim. Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen (SSHY) kuvatietokantaan kuvataan koko ajan lisää asiakirjoja eri puolilla Suomea vapaaehtoisten harrastajien toimesta. Mikkelin maakunta-arkiston ylläpitämää KATIHA -tietokantaa täydennetään jatkuvasti - 30 työllistettyä tekee tallennustyötä. Arkistolaitos kuvaa koko ajan ja varsin ripeästi alkuperäisiä asiakirjoja lisää Digitaaliarkistoonsa. Monia muita pienempiä arkistokokonaisuuksia on saavutettavissa internetin kautta. 

Eli: kirjaudut kotikoneellasi verkkoon ao. sivustolle ja ryhdyt - sopivalla hakuperusteella - etsimään tietoa esivanhemmistasi.  Rutiinin opit varsin nopeasti. Tallennettua tietoa sisältävissä tiedostoissa (esim. HisKi ja KATIHA) on useita työtä helpottavia hakuperusteita. Voit etsiä esivanhempaasi esim. suoraan henkilönimellä.

Kuvapohjaisissa arkistoissa ei ole hakuja. Sinun pitää tietää ja etsiä ensin esim. ajankohta, seurakunta ja kylä, jonka rippikirjasta esivanhempasi perhettä etsit.